İhtişamıyla Kendine Hayran Bırakan Çin’in İlk İmparatorunun Mezarı Gözlerinizi Kamaştıracak!
4 mins read

İhtişamıyla Kendine Hayran Bırakan Çin’in İlk İmparatorunun Mezarı Gözlerinizi Kamaştıracak!

Dünyanın en olağanüstü arkeolojik buluntularından biri olarak kabul edilmesine rağmen, Çin’in ilk imparatorunun büyük mezarına büyük ölçüde dokunulmamıştır. Bu da tarihçiler, arkeologlar ve halk arasında tartışmalara sebep olmuştur. Gelin Çin’in ilk imparatorunun mezarına neden dokunmaktan çekiniyorlarmış öğrenelim.

Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang’ın 2.000 yıldan daha uzun bir süre önce inşa edilen büyük mezarı, eski Çin uygarlığının ihtişamının bir kanıtı olarak günümüzde hala duruyor.

Mezar oldukça geniş ve çok sayıda yeraltı odasına, saraya ve karmaşık geçitlere ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca  Qin Hanedanının inançları, teknolojisi ve sanatsal yetenekleri hakkında fikir veren bir zaman kapsülü niteliğini taşıyor.

Mezarı en ünlü yapan şeylerden biri ise 1974 yılında keşfedilen ”Terracotta Ordusu”, bir diğer adıyla da ”Toprak Askerler”.

Bu gerçek insan boyutundaki toprak askerler ve atlar öbür dünyada imparatora eşlik etmeleri için büyük bir  titizlikle hazırlanmış.

Mezar aslında 1920 yılında bulunmuş fakat askerleri gören çiftçi korkmuş ve askerleri tekrar gömmüş.

Ancak uzun yıllar sonra olan diğer keşfi de yine yerel halk tarafından olmuş. Anlatılanlara göre  yine çiftçilerden biri kuyu kazarken askerleri tesadüfen keşfetmiş. Daha sonra çiftçiler birlikte toprağın altında sadece askerler değil, gerçeğe çok yakın boyutta atları, süvari atları ve savaş arabalarını keşfetmişler.

Çin’in ilk imparatoru olan Qin Shi Huang’ın ölümsüzlüğe olan takıntısı ve iksirler gibi yaşamı uzatan uygulamalara yönelik arayışları mezara bir takım yeni entrikalar ekledi.

Efsanelere göre mezarlık, imparatorun kalıntılarını ve hazinelerini korumak için cıva nehirlerine ve bubi tuzaklarına sahip. Bu hikayeler sansasyonel olsa da mezarın sırlarına karşı insanların merakı daha da arttırıyor.

Temeli dörtgen şeklinde kazılmış olan mezar, boyları 183-195 cm arasında değişen yaklaşık 8000 toprak askere, 520 ata, 150 süvari ata ve 130 savaş arabasına sahip.

Geleneksel kazı yöntemleri, eserleri korumak ve karmaşık geçitleri deşifre etmek için yetersiz olabileceğinden gizemleri zarar vermeden çözmek için uzaktan algılama ve invazif olmayan görüntüleme gibi modern teknolojiler araştırılıyor.

Diğer yandan mezar kompleksi Çin kültürü ve ulusal kimliği için büyük önem taşıyor ve mezarın açılması, imparatorun son dinlenme yerini bozmak ve geçmişe müdahale etmekle ilgili etik sorunları da gündeme getiriyor.

Ancak mezarın keşfedilmemiş odaları, Qin Hanedanının mimarlarının kullandığı tekniklere, tarzlara ve malzemelere ışık tutarak olağanüstü sanat hazinelerini gün yüzüne çıkarabilir.

Mezar kompleksinin açılması, arkeologları, tarihçileri, bilim adamlarını ve korumacıları içeren büyük bir ortak bir çaba gerektiriyor.

Yapılara zarar gelmemesi adına kullanabilecek  yere nüfuz eden radar ve 3D tarama gibi teknikler, odalara fiziksel olarak girmeden ayrıntılı bilgiler sağlayabilir.

Çin’in ilk imparatorunun Büyük Mezarı, bugün hala tarih, arkeoloji ve insan merakı arasındaki karmaşık bağlantının sembolü olmaya devam ediyor

Kim bilir belki de mezar kompleksinin sırları sonunda bir gün ortaya çıkabilir ve yüzyıllardır dünyanın hayal gücünü ele geçiren medeniyet hakkında daha derin bir anlayış sunar.

Siz bu eşsiz mezarlık hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir