6 Şubat 2025

Cizre Haberler – Güncel ve Doğru Son Dakika Haberleri

Ekonomi, spor, teknoloji, magazin ve daha fazlası için Cizre’nin nabzını tutan güncel haber merkezi!

‘Kabul edilemez abesle iştigal’

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD Başkanı Trump’ın ‘Gazze’yi devralacağız’ çıkışına tepki göstererek, “Gazze ile ilgili tehcir meselesi hiçbir şekilde ne bölgenin ne de bizim kabul edeceğimiz bir durum değil. Bunu düşünmek bile abesle iştigal” dedi.

ANKARA Milliyet – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda, ABD Başkanı Trump’un skandal Gazze planından, Suriye Geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Ahmet Şara’nın kritik Türkiye ziyareti başta olmak üzere gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 

Fidan, ABD Başkanı Trump’ın, Netanyahu ile görüşmesi sonrası yaptığı “Gazze’yi devralacağız” çıkışına tepki gösterdi. Trump’ın iki devletli çözüme ilişkin taahhüt ortaya koyduğunun da görülmediğini vurgulayan Fidan, “Gazze ile ilgili tehcir meselesi hiçbir şekilde ne bölgenin ne de bizim kabul edeceğimiz bir durum değil. Bunu düşünmek bile aslında, kötü. Bunu düşünmek bile abesle iştigal. Filistinlilerin Gazze’den çıkarılması tartışmaya bile açılamaz. Gazze’nin kendi halkını denklem dışı bırakmaya çalışan bütün inisiyatiflere karşıyız” dedi. 

‘Şara’nın kafası net’ 

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Şara arasında önceki gün gerçekleşen görüşme hakkında bilgi verirken, “YPG’nin nasıl çözüleceği ele alındı. Güvenlik konuları ele alındı, verimli görüşme oldu” dedi. Fidan şöyle devam etti: 

“Bizim Ahmet Şara’dan bir numaralı beklentimiz, yeni yönetimden, kendi ülkesindeki sorunlara sahip çıkması, çözmesi. Türkiye için, bölge için tehdit eden konulara vaziyet etmesi. Biz bunu Suriye’den de bekliyoruz, Irak’tan da bekliyoruz, İran’dan da bekliyoruz. Biz nasıl etrafımızdaki ülkeler için tehdit üretmiyorsak, etrafımızdaki ülkelerin herhangi bir nedenle bize tehdit üretmemesi, bizim için bir numaralı öncelik. Suriye yönetimi bu konuya daha geniş perspektiften bakmak zorunda çünkü ülkenin milli bütünlüğü, beraberliği, egemenliği tehdit altına girmemeli. Bunu mümkün kılacak hiçbir senaryonun hayata geçmemesi gerekiyor. Bu çerçeveden baktığımız zaman ben Sayın Şara’nın ve arkadaşlarının kafasının son derece net olduğunu gördüm. Bu netlik, Türkiye’nin de açıkçası güvenlik ihtiyaçlarını tatmin edecek düzeyde bir netlik.” 

Geri gönderecekler 

DEAŞ’lıların yer aldığı hapishanelere ilişkin de Suriyeli muhataplarıyla konuştuklarını paylaşan Fidan, Şara’nın, hapishaneleri kontrol altına alacak vizyonu ve kabiliyeti bulunduğunu söyledi. Fidan, “Gerekirse Suriye devleti kendi milli bütünlüğünü sağlamak için topraklarını bu adamların işgalinde kurtaracaklar. Çeşitli ülkelerden gelmiş bütün PKK’lıları geldikleri yerlere ya geri gönderecekler, ya imha edecekler” diye konuştu. 

Suriye’deki ABD varlığı 

Fidan, Suriye’deki askeri ABD varlığı hakkındaki soru üzerine, konuyu Suriye heyetiyle görüştüklerini söyledi. Fidan, yeni ABD yönetiminde yapılan atamalara işaret ederek, “Buradan gelecek belirli verilerle Trump yönetimi bir karar verme sürecinde, bunu öyle anlıyoruz” dedi. Fidan, terör örgütünün dışarıdan getirdiği ithal ideoloji ve organizmayla bölgede bir düzen kurduğunun altını çizerek, “Bu düzen Amerika’nın şu anda desteklemesiyle ayakta duruyor” ifadesini kullandı. 

Bahçeli’ye övgü

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” vurgusu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla başlayan siyasi gelişmelere değinirken, MHP lideri için, “Büyük bir siyasi risk üstlendiğini açıkçası görüyoruz. Savaş alanında bir askerin ortaya koyacağı en büyük şey ne ise Sayın Bahçeli’nin de ortaya koyduğu tavır budur. Asıl milliyetçilik bu” dedi.

Sincar çevrelendi

Fidan, Irak’taki Sincar bölgesinin hem hükümet birlikleri hem de Haşdi Şabi tarafından çevrelendiğini, terör örgütü PKK’nın belli bir noktaya hapsedildiğini ve temenninin PKK’nın o bölgeden tamamen elimine edilmesi olduğunu söyledi. Fidan, “Irak Başbakanı Sayın (Muhammed Şiya) Sudani de şunu çok iyi anlıyor aslında Irak’ın artık olağanüstü dönemlerden, çatışmanın olduğu dönemlerden, kontrolsüz silahlı grupların olduğu bir ülke görünümünden kurtulması gerekiyor. Bunun olduğu bir ülkede siz yatırım getiremezsiniz, alt yapı, üst yapı yatırımları yapamazsınız. Sayın Sudani gerçekten ülkesine hizmet etmek isteyen, ülkesinin kronik altyapı sorunlarını çözmek isteyen bir siyasi lider” dedi.

4 ülke 3+3 formatı

Irak, Suriye ve Ürdün’deki temaslarına işaret eden Fidan, DEAŞ’la mücadelede bölgesel inisiyatif alarak Türkiye, Irak, Suriye ve Ürdün arasında ortak mekanizma kurulmasını hedefleyen adımlar atacaklarını açıkladı. Fidan, bu konuda Ürdün’de Dışişleri, Savunma, İstihbarat gibi alanlarda 3+3 formatlarla görüşüleceğini bildirerek, söz konusu 4 ülkenin DEAŞ ile mücadele konusunda atılabilecek adımları ele alacağını belirtti.