Sinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencileri Yeni Nesil Lakerda Tekniklerini Öğreniyor
Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine, Karadeniz’in ünlü lezzeti lakerda hakkında farklı sunum ve yapım tekniklerini öğretmek için uygulamalı eğitim verilecek. Bu deneyim, öğrencilere kentlerine özgü coğrafi işaret belgeli lakerdayı daha yakından tanıma fırsatı sunacak.
263 öğrencinin eğitim aldığı bölümde, geleceğin şef adayları, lakerdayı “yeni nesil” sunum ve yapım teknikleriyle masalara taşımak için çalışmalarını sürdürüyor.
Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt, üniversitelerin yerel lezzetlere önem verdiğini belirterek, öğrencilere yöresel ürünleri modern tarzda sunma becerisi kazandırdıklarını vurguladı.
Öğrencilere verilen sunum eğitimlerinin olumlu sonuçlar verdiğini dile getiren Yazıt, lakerdanın yapım tekniklerini öğrencilere de öğreteceklerini söyledi. Eğitim sonunda yapılacak yarışmalarla öğrencilerin becerilerini sergilemelerine olanak tanıyacaklarını ifade etti.
“Yeni nesil lakerda” adını verdikleri sunumlarında, öğrenciler farklı tatlar ve sunumlarla lakerdayı modernize ediyor. Festivalde ödül kazanan öğrencilerden Harun Uyar, lakerdanın tuz oranını azaltarak lezzeti dengelemeye çalıştıklarını belirtirken, Dilara Yılmaz ise lakerdayı kırmızı soğan ve dere otuyla harmanlayarak farklı ve lezzetli bir tabak yarattıklarını paylaştı.